logo-BG-v7.7-542x297

Het thee idee

Het thee idee

Veranderingen

In april 2007 ging Roland na 8 jaar voor het eerst terug naar Nepal. Daar had ondertussen een burgeroorlog gewoed. Hoewel je kon merken dat de mensen nog de littekens met zich meedroegen, waren we ontzettend blij elkaar weer te zien.

De vriendschappen van weleer waren nog onverminderd hartelijk. Niettemin was het duidelijk dat het land in een nieuwe tijd was beland. Het oude Hindoe-koninkrijk was nu een republiek. Geloof in de sjamanistische tradities van de voorvaderen was plaats aan het maken voor een nieuwe westerse en ‘moderne’ kijk op de samenleving en het bestaan.

De bouw van een weg voor gemotoriseerd verkeer was het aanzicht van het landschap drastisch aan het veranderen.

Onze vrienden stelden zichzelf de vraag hoe ze in de vaart van de veranderingen konden gaan meedoen, en voelden de druk om hun hoofd boven water te houden, terwijl handelaren uit India hun kansen verzilverden om grondstoffen en arbeid voor bespottelijke prijzen te kopen.

Oude vraag

De oude vraag die Roland en Rebecca had bezig gehouden hoe zij hun dankbaarheid en liefde kon uiten aan hun Nepalese vrienden zette hem weer aan het denken.

Als liefhebber van goede Nepalese thee had Roland toen hij terugkwam naar Nederland 5 kilo thee meegenomen. Toen dat na verloop van tijd op was, verzuchtte hij voor de grap dat hij nu zelf thee zou moeten importeren, omdat dit soort kwaliteitsthee niet te krijgen is in Nederland.

Dit idee was de vonk die korte tijd daarna zou uitslaan tot een vurige droom om samen met zijn vrienden een onderneming te beginnen waar ze allemaal van zouden profiteren.

In februari 2009 is Roland met zijn vriend Temba Sherpa langs de theeplantages en –fabrieken getrokken om kennis te maken met mensen die op verscheidene plaatsen in de keten van de theehandel werkzaam zijn.

Zo hebben ze overnacht bij een familie die al een aantal generaties lang cottage tea maakt, hebben ze een rondleiding gehad over plantages en door fabrieken en hebben de oudste theefabriek uit Nepal bezocht, die binnenkort opengaat als theemuseum.